12 Mart 2015 Perşembe

Kitre

Kitre


Kitre, Türkiye’nin iç anadolu, güney ve güneydoğu bölgelerinde kırlarda yetişen yabani bir diken olan geven otunun özsuyudur. Geven otları, dikenli ve top halinde olup sonbaharda toplanıp kuırutulan kökleri çizilerek akan sütün kurutulmasıyla elde edilir.

Beyaz ve siyah olmak üzere iki çeşidi olup beyaz olanı makbuldür. Antioksidan özelliği yüksek olan geven otu, kendisinden elde edilen kitreyede bu özelliğini taşımıştır.Özellikle,  bağışıklık sistemini uyarıcıdır ve ayrıca selenyum açısından çok zengindir.


Geven Otundan Kitre Nasıl Elde Edilir


Haziran ayı başında; geven kökleri biraz açılır. Temmuz ayı ortalarında geven köküne, 1-2 çizik atılır. 10 gün sonra, sızan sütler kemikleşmiş olup toplanır. Bir ağaç kabuğuna benzer görünüm alır ve bu kabuklar tek tek toplanır.

Kitrenin Faydaları Nelerdir


Öksürük , balgam ve böbrek rahatsızlıklarında. Boğaz iltihabi ve bademcik şikayetlerinde. Kitre zamkı ağızda emilir. Boğaz hastalıkları ve iltihaplarında koruyucudur.

Ayrıca diş pastası, kozmetik, parfüm, boya, tekstil endüstrisinde, ilaç sanayinde hap ve draje yapımında, salatalar için hazırlanan dressing, hardal, puding, pasta, dondurma ve sos yapımında kullanılır.

Kitre Nasıl Kullanılmalıdır


Sıcak su içinde eritilerek nişasta, şeker ve badem ile birlikte yenirse, öksürüğe, göğüs hastalıklarına, bel soğukluğuna ve böbrek hastalıklarına iyi gelir.

Böbrek rahatsızlıklarında 10 gr. kitre, 200 gr. sıcak bal şerbetinde eritilip içilmeye devam edilir. Kitre, zeytinyağı ile krem yapılıp yaralara sürülebilir.  Ağız içi yaralarda kitre, zamkı ağızda emilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder